[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Hamsterbeteende

Hamstrar är gnagare och har ett naturligt behov av att gnaga. Se till att det inte finns kablar, viktiga dokument eller andra älskade föremål inom räckhåll för dina hamstrar. En hamster testar allt på ätbarhet innan den bestämmer sig för om det är bra eller dåligt. Möbler klarar sig oftast men skorsnöre och föremål av papper eller plast har mindre tur. Du kan prova med bitterspray på möbler och kablar. Det är inte farligt för djuret men de flesta gnagare tycker inte om smaken. Andra däremot kan tycka om det och slicka på behandlade ställen…


De flesta hamstrar är asociala och ska hållas ensamma. Annars är risken stor att den överlägsne har ihjäl den andre. I det vilda träffas de enbart för att paras, sedan går de skilda vägar igen. I några fall kan dock dvärghamstrar bo två och två.


Hamstrar är nattaktiva och behöver ett lugnt ställe att sova på dagarna. Även när de sover hör de allt som händer runt omkring dem. Deras hörsel är otorligt skarp så att de i naturen hör eventuella fiender i god tid och kan försvara sig. Därför kan det hända att hamstern ställer sig på bakbenen och piper högt när dess sömn störs. Prata lugnt med hamstern tills den har lugnat ner sig. Det kan bli smärtsamt för fingret att försöka lyfta upp djuret just då.


Om hamstern blir rädd försöker den fly och gömma sig någonstans. Går det inte kan den istället gå över till attack. Den reagerar då på samma sätt som beskriven ovan, ställer sig på bakbenen och piper högt.


Väl vaken är hamstrar väldigt nyfikna och iaktar gärna vad som händer i omgivningen. Är den pigg och glad skuttar den kors och tvärs genom buren, gräver i ströet och klättrar runt och upp och ner på inredningen. Några gillar att få ligga i famnen och bli klappade försiktigt medans andra helst inte vill bli lyfta. Man får känna sig fram vad just den egna lilla kamraten gillar.


Att hamstrar ibland gnager galler eller springer fram och tillbaka om och om igen har mindre att göra med deras behov att gnaga eller motionera än med stress. Oftast är orsaken en för liten eller för tråkig bur. Om du upptäcker dessa symptom borde du se över dess tillvaro, dvs. burstorlek, inredning, placering av buren, tid utanför buren, andra djur i hushållet mm.


Hamstrar kan utveckla ett beroende av att springa i hjul. Om hamstern springer mer än en eller två timmar per dag i hjulet ska det avlägsnas från buren och bara ges tillgång då och då. Slutna bollar som man stoppar hamstern i är djurplågeri eftersom hamstern inte kan välja att hoppa av och rekommenderas därför inte! Det går inte att se på hamsterns ansiktsuttryck om den är glad eller ej.

  

Välkommen till

Gnagarfantasten