[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Hamsterbur

Hamsterburen måste minst innehålla minimimåttet men får gärna vara större. Hamstrar är djur som i det vilda springer flera hundra meter i sina revier på nätterna för att samla foder. Därför ska bottenytan inte vara för liten. Räkna gärna ut hur ofta hamstern behöver springa fram och tillbaka om buren bara är 40 cm lång. Ett motionshjul hjälper men kompenserar inte för en för liten bur.


Nedre delen av buren ska vara hög så att strö och hö inte ramlar ut så lätt. Hamstrar gräver mycket och behöver möjlighet att bygga ett bo utan att hälften av spånet försvinner genom gallret. Hyllor utökar ytan som hamstern kan röra sig på men ska inte vara av galler eftersom risken för skador är för stor. Buren ska helst inte ha några plastdetaljer eftersom hamstrar gnager väldigt mycket och kan få i sig små vassa plastbitar.


Buren ska ha ett hus som hamstern kan gömma sig i. Trots att det finns ett stort sortiment av plasthus för hamstrar är det bättre med ett trähus eftersom hamstrarna kommer att gnaga på det. Taket ska vara platt så att hamstrarna kan använda platsen som utkik. Huset ska bara ha små eller inga fönster så att ljuset stannar ute när hamstern ska sova.


Som strö är kutterspån bäst lämpade. Skicktet ska vara minst 4-5 cm djupt så att hamstern kan gräva i det. För stabiliseringen av boet kan man ge hö, halm eller papper. Papprullar uppskattas som tunnelersättning. Används en matskål ska den vara stabil och tung så att hamstern inte kan välta den.


Har man ett motionshjul till sin hamster måste det vara tillräckligt stort för att inte skada hamsterns rygg. Dessutom ska det ha en hel yta att springa på, inga pinnar och inget där ben kan klämmas. "Flying saucers" är ett bra alternativ. OBS! Hamstrar kan bli beroende av att springa i motionshjul. De springer nästan hela tiden, äter för lite och till slut bryter de ihop. Springer hamstern mer än 1 eller 2 timmar per dag måste hjulet tas ut ur buren! Hamstern kan få springa en kortare stund då och då istället. Sedan är allt som hamstern kan klättra på men som inte är alltför hög välkommen inredning. Hamstern ska även få tillgång till ett sandbad några gånger i veckan.


Buren ska stå i ett lugnare rum där de kan sova i fred på dagarna. Barnrummet är inte bästa platsen. Det är barnens plats att få vara, leka, skrika och studsa. Drag och fukt är inte bra för hamstrar och måste undvikas. Buren får gärna få lite sol eftersom hamstrar älskar att sola men de måste kunna dra sig tillbaka till skuggan när de blir för varma.


Det är bra för hamstern att få komma ut en stund varje dag. Dock måste man beakta att detta ska ske senare på kvällen när hamstern är vaken! Inget barn vill att man drar det ur sängen mitt på natten för att leka. Att hamstrar sover på dagen och behöver en ostörd sömn för att må bra måste respekteras. Slutna bollar som man stoppar hamstern i är djurplågeri eftersom hamstern inte kan välja att hoppa av och rekommenderas därför inte!

  

Välkommen till

Gnagarfantasten