[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Råttbur

Råttburen måste som i alla andra fall innehålla minimimåttet för antalet råttor som ska bo i den men får gärna vara större. Råttor har behov av en ganska så stor bur för att vara så små djur. De är väldigt aktiva och behöver utrymme för att klättra och springa. Gallret ska inte vara lackat eller plastbelagt. Råttorna kan gnaga på det och få i sig små vassa bitar.


Råttor kan gnaga sig igenom det mesta så det är viktigt att tänka sig för vad man ska ha för bur till dem. Plast är ett känsligt ämne. Vissa har aldrig upplevt problem med att råttorna gnagde på det medans andra har fått fånga in flocken och täppa till hålet som de hade gnagt i bottnen. Plast kan dessutom innehålla ohälsosama ämnen som råttan helst inte ska få i sig. Obehandlat trä är oftast ett bättre alternativ ur gnagsynvinkel. Har man hyllor av trä är ett problem att urinen sugs upp och börjar lukta intensivt. Istället kan man använda trä med ett skyddande skickt och förse kanterna med aluminiumlistor som skydd mot gnagandet.


Voljärer med galler runt om som på botten är bra lämpade. Man kan också bygga om ett skåp eller bygga hela buren själv. Kolla under "Bygga bur" för att få tips eller leta på nätet där man kan hitta massvis med inspiration av duktiga burbyggare :).


Varje råtta ska ha en egen plats att sova på så att de får lugn och ro även om de har bråkat någon gång. Husen ska vara av trä eller kartong eftersom råttorna kommer att gnaga på det. Om taket är platt kan råttorna använda platsen som utkik. Varje hus ska ha två ingånger så att ingen råtta ska kunna trängas i ett hörn av sina kompisar. Som bomaterial lämpar sig hushållspapper. Hö ska råttorna helst inte ha eftersom de kan få skabb eller till och med löss eftersom vilda möss och råttor kan ha sprungit i det innan det förpackades.


Använd gärna en matskål framför allt när du ska ge blöt foder. Annars blir det fort kladdigt i hela buren. Skulle det uppstå bråk om maten kan man ställa in fler skålar på olika ställen. Matskålarna ska vara tunga så att råttan inte kan välta dem. Råttor ska alltid alltid alltid ha tillgång till vatten! Det går bra att ge det i en flaska eftersom råttor är ganska livliga djur. Har man skål får man rengöra den och byta vattnet minst en gång om dagen, oftare vid behov.


Vissa råttor älskar motionshjul, framför allt när de är vana vid från när de är små. De största hjul som finns att köpa i djurbutiker äv vanligtvist för små för råttor. "Flying saucers" är ett bra alternativ. Rör av trä och andra ihåliga föremål lämpar sig utmärkt som allmän gömställe. Som stegar är det bäst att använda brädor istället för gallerstegar då framför allt äldre råttor kan få problem att komma uppför dem.


Som strö kan man använda kutterspån, halmpellets, hampaströ eller pappersströ. Kattströ är INTE bra utan en fara för råttans hälsa!


Råttor vill ha kontakt med människorna i deras omgivning. Buren får därför gärna stå i ett rum där man befinner sig största delen av dagen. Drag och fukt är inte bra för råttor och måste undvikas. Buren får gärna få lite sol men råttorna måste kunna dra sig tillbaka till skuggan när de blir för varma.


Även om råttorna har en stor bur behöver de komma ut. De känner sig lika instängda som en människa som bara får vistas på ett enda rum under längre tid. Inte alla rum är råttvänliga. Det kan finnas växter och kablar som de inte får komma åt för deras skull och så vill man kanske inte ha gnagmärken på sina möbler. Det gäller att modifiera ett rum så att de saker som råttan kan gnaga på är ofarliga för råttan såsom saken. Det är svårt att hägna in ett område eftersom råttor är väldigt duktiga på att klättra.

  

Välkommen till

Gnagarfantasten