[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Tallrik]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]

Sjukdomar

+

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Kaninfoder

Huvudfödan för kaniner är hö. De måste alltid ha hö till sitt förfogande eftersom de behöver äta nästan hela tiden för att hålla matsmältningen igång. Med andra ord: Hos kaniner måste det komma in saker för att det ska komma ut saker i andra änden. I de flesta butiker finns hö med olika örtblandningar. Det är bra att variera ibland eftersom örterna har olika funktioner. Dessutom slipar det sträva höet de ständigt växande tänderna och bidrar på så sätt till mindre tandproblem.


Höet behöver lagras torrt för att det inte ska mögla eller ruttna. Var det ska ligga i buren beror lite på kaninerna som bor i den. Är de lite stökiga av sig kan det vara bättre att ha det i en höhäck istället för på botten där det snabbt blir smutsigt. Det finns olika varianter av höhäck. Använd en med mindre springor för att hålla skaderisken nere. Det finns även höbollar som man kan hänga i buren. Då blir kaninen dubbelt sysselsatt. Ett alternativ kan vara att lägga in mindre mängder hö flera gånger om dagen.


För att kaninen ska äta tillräckligt med hö får det inte få för mycket kraftfoder. Det är som hos människor. Äter vi för mycket godis orkar vi inte med den riktiga maten. Torrfoder är inte lika onyttig som godis men ska inte stå i vägen för bra höintag.


Lite kraftfoder får det alltså bli för kaninen. Välj gärna en sort som innehåler så lite socker som möjligt. Mängden beror såklart sorten och på kaninens storlek. Den ska i alla fall inte ha fri tillgång. Kaninen får inte bli för tjock. Då kan den liksom vi människor bli sjuk.


Grönsaker ska också alltid stå på kaninens meny. De fungerar fantastiskt bra som hälsosamma godis. Kaniner älskar alla möjliga sorter. En annan bra sak är färska eller torkade örter och kryddor. De kan plockas och torkas själv eller köpa i många affärer. Är kaninen av någon anledning inte van vid grönsaker måste den vänjas med små mängder i början som sedan får öka successivt. Detta gäller för alla omställningar i foderplanen. Börja ge lite mindre av nuvarande fodret och bara lite av det nya. Minskar med tiden mängden av det nuvarande och öka mängden av det nya. Det får gärna ta ett par veckor innan kaninen enbart får det nya fodret.


I affären finns massvis med olika kaningodis att köpa som cracker och fröpinnar. De ska bara ges ibland och i små mängder eftersom de ofta innehåller socker eller feta frön. Hänger man en fröstång i buren får man minska mängden kraftfoder. Har de en plasthållare måsta man vara extra försiktig. Kaninen kan råka sluka små vassa bitar av den som kan skada magen. Hårt bröd eller frukt kan ges i små mängder och är lika uppskattat.


Den som utfodrar sina kaniner på ett bra sätt kan helt och hållet avstå från salt- eller mineralstenar. De kan bara leda till att djuren får för mycket av den varan.


Kaninen ska alltid ha tillgång till vatten. Vattnet ska helst bytas varje dag. Använder man en flaska ska den sköljas med varmt vatten med jämna mellanrum för att få bort små alger som börjar bilda sig med tiden. Används en skål ska den sköljas varje dag eftersom det alltid hamnar smuts i den.

 

Välkommen till

Gnagarfantasten