[homepage erstellen] [website erstellen] [Gnagarfantasten]
[Gnagarfantasten-Olikasmådjur]
[Gnagarfantasten-Kaniner]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]
[Gnagarfantasten-Marsvin]
[Gnagarfantasten-Marsvinfoder]
[Gnagarfantasten-Marsvinbur]
[Gnagarfantasten-Marsvinbeteende]
[Gnagarfantasten-Chinchillas]
[Gnagarfantasten-Chinchillafoder]
[Gnagarfantasten-Chinchillabur]
[Gnagarfantasten-Chinchillabeteende]
[Gnagarfantasten-Degus]
[Gnagarfantasten-Degufoder]
[Gnagarfantasten-Degubur]
[Gnagarfantasten-Degubeteende]
[Gnagarfantasten-Deguhopsättning]
[Gnagarfantasten-Degusjukdomar]
[Gnagarfantasten-Hamstrar]
[Gnagarfantasten-Hamsterfoder]
[Gnagarfantasten-Hamsterbur]
[Gnagarfantasten-Hamsterbeteende]
[Gnagarfantasten-Möss]
[Gnagarfantasten-Musfoder]
[Gnagarfantasten-Musbur]
[Gnagarfantasten-Musbeteende]
[Gnagarfantasten-Råttor]
[Gnagarfantasten-Råttfoder]
[Gnagarfantasten-Råttbur]
[Gnagarfantasten-Råttbeteende]
[Gnagarfantasten-Skaffadjur]
[Gnagarfantasten-Burmatt]
[Gnagarfantasten-Bur]
[Gnagarfantasten-Bur2]
[Gnagarfantasten-Bur3]
[Gnagarfantasten-Inredning]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[]
[]
[Gnagarfantasten-Semhem]
[Gnagarfantasten-Regler]
[Gnagarfantasten-Tips]
[Gnagarfantasten-Ommig]
[Gnagarfantasten-Minadjur]
[Gnagarfantasten-Hastar]
[Gnagarfantasten-Kontakt]
[]
[Gnagarfantasten-Lankar]
[Gnagarfantasten-Kaninbeteende]
[Gnagarfantasten-Kaninfoder]
[Gnagarfantasten-Kaninbur]
[Gnagarfantasten-Kaninsjukdomar]

Sjukdomar

+

Buren

Foder

Beteende

Allt om gnagare och kaniner

  

Kaninbeteende

Trots att kaniner inte är gnagare har de ett naturligt behov av att gnaga. Många kaninägare kan berätta oändliga historier om möbler med numera runda hörn, soffor som miste sin stoppning, böcker som saknar hela sidor mm. Och detta trots att kaninen har många tillåtna alternativ att gnaga på. Det kan vara väldigt frustrerande men det är inget fel på kaninen utan dess naturliga beteende. Det är till och med viktigt att den gnager eftersom tänderna växer hela tiden och behöver nötas ner.


Det hjälper sällan att säga ”nej” och klappa i händerna. Kaninen kommer tillbaka till samma ställe senare eller fortsätter direkt när det blir tyst igen. Det ger inte heller något att läxa upp kaninen när man kommer hem och inser att saker är söndertuggade. Kaninen minns inte ens att den var orsaken.


Positiv förstärkning funkar mycket bättre. Hitta vad din kanin anser som en bra sak, beröm, att bli kliad eller små hälsosamma godis. När kaninen gnager på saker som den får gnaga på som en gammal kartong, en kvist eller liknande beröm kaninen för att den gör rätt. Ju mer gnagbara saker som finns till kaninens förfogande desto mindre kommer den att gnaga på andra saker som möbler, mattor mm.


Samma sak gäller när kaninen gräver. Istället för att gräva upp mattan kan den kanske gräva i buren, i toa-lådan eller på en gräsmatta. Klorna kommer dock högst troligen inte nötas ner tillräckligt mycket och behöver därför klippas med jämna mellanrum. Är du osäker på hur du ska göra ta hjälp av en erfaren person eller veterinären.


Även om din kanin är väluppfostrad är det bäst att inte fresta den. Se till att det inte finns kablar, viktiga dokument eller andra älskade föremål inom räckhåll för din kanin. Du kan prova med bitterspray på möbler. Det är inte farligt för djuret men de flesta gnagare tycker inte om smaken. Andra däremot kan tycka om det och slicka på behandlade ställen… Ett annat bra sätt att skydda dina saker är att skaffa en inhägnad som ger kaninen tillgång till ett begränsat och kaninsäker utrymme.


Kaniner är flockdjur och ska därför hållas i grupp. Vissa kaniner trivs bättre ihop än andra men det finns alltid risk för bråk oavsett kön. Utrymme är viktigaste faktoren för att fler kaniner ska fungera ihop. De behöver möjlighet att dra sig tillbaka och vara ifred samt frigång för att springa av sig och bli av med energi. Intressant inredning hjälper att hålla dem sysselsatta. Är man nybörjare är det enklast att skaffa kaniner som redan bor ihop och fungerar bra. Har man av misstag skaffat en kanin bör man leta efter matchande sällskap. Uppfödare och människor med mycket kaninerfarenhet kan oftast hjälpa till med själva hopsättningen eller åtminstone ge tips och råd.


Ibland ser det ut som om kaninerna parar sig trots att de är av samma kön. Det är ett sätt att uttrycka dominans över en annan kanin.


Kaniner äter ibland sin avföring vilket är helt normalt. En del av avföringen innehåller viktig näring. Hindrar man kaninen från att äta den kommer den bakteriella jämvikten i matsmältningstrakten ur balans. Hos unga kaniner kan det leda till dödsfall.


När de blir rädda eller känner sig hotade kan kaniner stampa på golvet med bakfötterna. De gör det för att varna andra kaniner så att de kan gömma sig.

  

Välkommen till

Gnagarfantasten